Mårtensafton är en högtid som firas den 10 november, ofta med gåsmiddag. Själva högtidsdagen var ursprungligen Mårtensmässan, 11 november. Högtiden firades förr i hela Sverige, men är i dag främst förknippad med Skåne. Den klassiska gåsamiddagen med svartsoppa, gås och skånsk äppelkaka skapades runt 1850 av en krögare på Piperska Muren i Stockholm.
Förr i tiden inledde man den 40 dagar långa fastan fram till jul med att äta just gås denna dag. Man firade också helgonet S:t Martin som sägs ha gömt sig bland gäss för att slippa bli biskop.
När novembermörkret faller är det dags för en av höstens skånska mathögtider! Den årliga gåsamiddagen. Njut av Tegels klassiska trerätters med alla traditionsenliga tillbehör!
På Tegel serveras du och ditt sällskap en gåsamiddag på klassiskt vis med svartsoppa eller (annan soppa) som förrätt, därefter gås till varmrätt och till sist Tegels egna äppelkaka med vaniljsås.
Kan bokas av såväl företag som privatperson och även kombineras med övernattning på hotel 1622.
SOPPA
Svartsoppa med krås och cognac
Hummer soppa med finhackade skaldjur
eller
Svampsoppa med tryffel
GÅS
Klassisk tillagad gås serveras knaperstekt.
Kulpotatis, gräddsås, sviskon, rödkål och brysselkål
ÄPPLEKAKA
Tegel äpplekaka med klassisk vaniljsås
Kaffe ingår